08 Január 2019
Myšlienky o výžive
Pri výžive je okrem výberu potravín, technického spôsobu spracovania potravín, dôležité tiež zostavenie jedla do harmonického celku na základe zvolenej myšlienky. Na tejto stránke budeme postupne prinášať jednotlivé príklady. Zostavovanie jedla môže byť dobrou príležitosou aj pre úplného začiatočníka, ako vojsť do vzťahu s otázkami výživy a bez nároku na nejakú dokonalosť môže človek postupne prenikať k tajomstvám potravín, ich úpravy a zostavovaniu jedál.
Ako prvé si môžeme položiť otázku, čo chceme vlastne vytvoriť, aké účinky pre človeka by jedlo malo mať, pre koho ideme variť, čo ten človek práve potrebuje? V akom stave sa nachádza teraz a čo bude potrebovať pre činnosť, ktorá bude nasledovať? Ako ho teda môžeme pomocou jedla podporiť a dodať mu potrebné substancie? A mnoho ďalších otázok, aby sme vedeli vybrať vhodné suroviny a zostaviť jedlo tak, aby mu dodalo aj potrebnú skladbu životných síl.
Napríklad sa môžeme zaujímať o životné sily, ktoré každá potravina v sebe nesie a výber, kombináciu, spôsob prípravy aj korenenia zvoliť podľa potrieb. Každé jedlo by malo byť v istom zmysle určitým harmonickým celkom.
Chuť - Napriek tomu, že chuť nemusí byť prvoradým kritériom, predsa len zmysel chuti o mnohom vypovedá.
Dodatočné životné sily
O výžive < späť