17 Október 2019
Nový recept na pečenie
medo-soľného fermentovaného chleba
Obrazom toho, ako proces spirituálnej individuácie trvá dlhú dobu, je proces prípravy na pečenie. V prípade chleba ide iba o niekoľko málo dní. Nový recept uvedieme na príklade:
1. V utorok ráno dáme do pohára 2 polievkové lyžice vlažnej vody, pridáme 1 lyžicu ražnej múky a 1 malú lyžičku medu. Dobre zamiešame na riedku kašičku. Necháme na teplom mieste v kuchyni, kde nie je prievan, prikryjeme plátenou alebo papierovou servítkou. Večer pridáme opäť 2 polievkové lyžice vlažnej vody a 1 lyžicu ražnej múky a dobre zamiešame.
2. Tento postup opakujeme ešte aj ďalšie dva dni, teda v stredu a vo štvrtok. Hmota je riedka kašičkovitá a postupne sa v nej vytvárajú bublinky.
3. V piatok ráno pridáme vodu a ražnú múku rovnako, ako v predošlé dni.
4. V piatok večer nakysnutú kašičku preložíme do väčšej misky a pridáme asi 1 a pol decilitra vlažnej vody a asi 150 g ražnej múky, aby vznikla rovnaká kašička, ako v predošlé dni, len je jej viac. Prikryjeme plátenou alebo papierovou servítkou. Pri izbovej teplote ju necháme opäť kysnúť do rána.
5. V sobotu ráno pridáme
asi 1 a pol decilitra vlažnej vody
asi 1 a pol lyžičky soli
môže byť aj rasca (pomletá alebo celá) alebo si zvolíme aj iné korenie alebo semiačka.
K tomu postupne varechou v miske primiešavame múku:
150 g celozrnnej špaldovej alebo pšeničnej múky
70 g ovsenej múky (pomelieme ovsené vločky)
70 g jačmennej múky (pomelieme veľké jačmenné krúpy)
niekoľko polievkových lyžíc panenského oleja.
Keď je už cesto hutné tak, že sa nedá miešať v miske varechou, posypeme dosku zvyškom múky a cesto tam preložíme a tradičným spôsobom miesime na doske asi 15 minút rukami. Cesto má byť dobre prepracované, mäkké, nelepivé a dobre spojené. Podľa potreby si pridávame múku alebo po troške aj olej.
Dobre vymiesené cesto vložíme do misky vysypanej múkou, prikryjeme potravinárskou fóliou alebo kuchynskou utierkou a necháme kysnúť asi 5 hodín alebo aj viac. Medzitým ho môžeme v miske niekoľkokrát premiesiť.
Keď cesto dobre nakyslo, preložíme ho na pomúčenú dosku, roztlačíme ho rukami na väčšiu placku a poprekladáme podľa obrázkov.
Prekladanie niekoľkokrát opakujeme. Medzi jednotlivými prekladaniami si môžeme spraviť aj prestávku, cesto vtedy prikryjeme a necháme chvíľku v pokoji kysnúť a opäť prekladanie opakujeme.
Na záver cesto vložíme do ošatky vysypanej jemnou škrobovou múčkou alebo ak nemáme ošatku, vložíme ho do akejkoľvej misy vysypanej jemnou múčkou a prikryjeme. Necháme ho tam aspoň 2 hodiny ešte kysnúť.
Pred pečením necháme rúru rozohriať na 250 st. Po poslednom vykysnutí už bochník nemiesime. Jemne ho preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie tak, že ho opatrne preklopíme "hore nohami". Bochník si ponechá formu misky alebo ošatky, v ktorej naposledy kysol. Obvod bochníka obložíme pásikom papiera na pečenie. Aby sa nerozchádzal, zopneme ho napríklad kancelársou spinkou. Povrch bochníka môžeme nechať pomúčený alebo ho môžeme jemne pierkom potrieť vodou a posypať semiačkami.
Plech s bochníkom vložíme do rozohriatej rúry. Pod tento plech s chlebom, vložíme plech s vodou. Pečieme pri vysokej teplote 250 st 15 minút. Potom plech s vodou vyberieme z rúry, pásik papiera môžeme tiež odstrániť (nemusíme) a dopečieme asi 30 minút pri 180 st.
Podľa tohto receptu sa dajú robiť aj rožky alebo iné pečivo.
Pri tomto recepte prebieha kysnutie pomocou mliečneho kvasenia.
Každý chlieb je urobený celkom individuálne z originálnych surovín, bez použitia akéhokoľvek umelého hnacieho prostriedku alebo predvyrobeného polotovaru. Práve táto skutočnosť ho predurčuje ako niečo mimoriadne vhodnú stravu pre človeka aktívne kráčajúceho po duchovnej vývojovej ceste.
Viac o tomto druhu chleba si môžete prečítať v knihe Heinza Grilla "Výživa a dávajúca sila človeka".
živý chlieb < späť