meditácie

články

12.4.2024 o 16:16

 

Joga je viac než ásana.

 aktuálne cvičenia:
Liečivé zmyslové vnímanie

Nechceme Vás učiť a vnucovať Vám náš obraz sveta a človeka, chceme vo Vás podnietiť sily a schopnosti, ktorými si Vy sami vytvoríte pravdivý obraz o sebe a o svete.

Pohanka

Pohanka nie je obilnina a preto aj pri neznášanlivosti obilia je jeho dobrou náhradou. Môžeme ju aj namlieť a použiť do krokiet alebo placiek ako náhrada chleba. Chlieb je možné piecť skutočne iba z obilnín, ktoré nesú celkom iné kvality, než napríklad pohanka.

pohanka - rastlina  pohanka - kvety a semená

Zrná pohanky sú oveľa mäkšie, než zrná obilnín. Ako zdroj výživy z pohľadu éterického poskytuje pomerne dobrú tepelnú zložku, ale má aj zemitý charakter. V predkladanom jedle sme jej zemitosť povzniesli pridaním nasekaných olejnatých orechov. Z korenín sa hodí povýšiť pohanku ku kvetnosti napríklad bazalkou alebo majoránkou a pretepliť ju paprikou alebo yzopom.

Pre harmonické doplnenie sme zvolili vodnatú cukinu, ochutenú zelenou paprikou, ktorá osvieži svojou horkastou chuťou. Príloha z chrumkavého ľadového šalátu, ktorý dodá vodný živel a podporí vzdušný živel, a z jablka, ktoré prinesie pozdvihnutie z prílišnej zemitosti bližšie do kozmu a doplní chute aj éterické zložky. Jabĺčko je posypané troškou škorice nie iba kvôli chuti, ale substanciu jablka prinesie na vyšší stupeň a blžšie k človeku.

O výžive  <  Myšlienky o výžive  <  späť